Pizza si catolicismul


“Taticule, de unde vine pizza ?” este intrebarea pe care, intr-o zi, un copil a pus-o tatalui sau in timp ce tocmai se infruptau dintr-o minunata pizza in Piata Navona din Orasul Etern (et in Arcadia ego…). Se intampla ca tatal sa fie un cunoscut catehist si apologet laic american care pregatea o expunere la un seminar teologic din Roma. Drept care a luat intrebarea in serios, facand cercetari metodic, catoliceste.
Care este cel mai timpuriu text in care apare termenul “pizza” ? Ei bine, se pare ca este un proces verbal al unei hotarari de consiliu comunal din orasul Gaeta din anul de gratie 997. Editata in latina, hotararea prevede ca orasul va pune la dispozitia episcopului din Gaeta douasprezece pizza (“duodecim pizze”) in fiecare zi de Craciun si in fiecare Duminica de Pasti. Cum, la data respectiva, orasul Gaeta tinea de administratia bizantina, este foarte probabil ca noul cuvant latin “pizza” sa provina din coruptia termenului grecesc de “pitta”. Sa fi fost vorba de o utilizare liturgica, lucru la care ne duce cu gandul numarul de 12 si sensul de baza de paine/lipie/placinta continut in termenul de “pitta” ? Sau poate ca episcopul le manca pur si simplu, eventual asa, una peste alta? Nu stim, documentul nu specifica ce anume facea preasfintiul cu cele douasprezece pizze la fiecare sarbatoare majora. Nu scrie nici daca pizzele acelea, de atunci erau intocmai ca acestea cu care se desfata papilele noastre acum, dupa mai bine de un mileniu. Totusi, este primul document care pomeneste de pizza, ba chiar prevede o livrare la…domiciliu.

Sursa

Si inca ceva: ori de cate ori aveti de ales, alegeti pizza Domino. Este un produs a unei idei de afaceri care corespunde pe deplin visului american. Domino’s Pizza este o societate creata de un catolic sarac din Michigan. Astazi batran, servul lui Dumnezeu Tom Monaghan si-a vandut cea mai mare parte din participatie (contra a peste un miliard de dolari), dar continua opera sa de mecenat, finantand numeroase proiecte catolice. Inclusiv o universitate recent infiintata de el, din banii stransi din pizze, o universitate din ce in ce mai cunoscuta in intreaga lume.
Consumati catolic! Alegeti pizza lui Dumnezeu, alegeti Domino’s Pizza!

This entry was posted in etymologicon, hic et nunc, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s