Nebunia contraceptiva


Ca medic care practic, de ceva vreme, in Franta, sunt mirat de numarul mare de fete care vin impreuna cu mamicile lor sa ia o “reteta pentru pilula”. Nici nu mai e nevoie de precizat ce fel de pilula, se subintelege ca e vorba de una contraceptiv-avortiva. Mi se intampla chestia asta in cabinet, daca nu zilnic, macar saptamanal. In ultimul timp au mai rarit-o, totusi, fiindca s-a aflat in targ ca eu nu am dreptul sa prescriu astfel de “medicamente”. Dar multi colegi, inclusiv catolici (in Franta, majoritatea medicilor se cred catolici) considera ca au dreptul sa prescrie si o fac, fara nici cea mai mica mustrare de constiinta.
Intr-o statistica pe care am citit-o, 68 la suta dintre femeile fertile iau ori au luat “pilula” (pe cand cele mai multe dintre cele care nu o iau folosesc steriletul).
Este o situatie aberanta in care tinere, parintii lor si medicii lor de familie se complac. Daca eu as prescrie oricare alta combinatie de doi hormoni, sa zicem adrenalina plus tiroxina, la persoane tinere si perfect sanatoase, daca as face asta de rutina, zeci de ani, la sute de paciente, Ordinul Medicilor mi-ar suspenda dreptul de practica. Probabil ca m-ar trimite si la o evaluare psihiatrica, sa vada daca nu sunt sonat. Si ar avea dreptate. Ei bine, exact acest lucru se intampla. MAREA MAJORITATE a medicilor de aici, dintre care unii chiar merg la biserica si se mai si impartasesc (in picioare si in palma, luand Preasfantul Sacrament ca pe cips-uri), prescriu combinatii de doi hormoni unor tinere care nu au nevoie, fac acest lucru de rutina, timp de ani de zile si nu se gaseste nimeni care sa chestioneze daca sunt in toate mintile, ca sa nu mai vorbim de “judecata medicala”.
“Mama ei, o veche pacienta, mi-a cerut o ordonanta pentru fiica ei si nu am vrut sa o contrariez. Si, dealtfel, cine sunt eu ca sa judec?” se apara, atacand, putinii confrati cu care am deschis acest subiect. Omule in halat alb, care incalci juramantul hipocratic ce a fost pentru tine doar un prilej sa faci fotografii, incalci buna judacata medicala si buna judecata in general! Fiindca, daca mama ei, o veche pacienta, ti-ar fi cerut o ordonanta pentru un pistol cu care fiica ei sa se sinucida dupa ce isi va fi omorat copiii, ai fi gasit ca fiind un lucru rezonabil sa refuzi ! Sa ii explici, politicos, ca nu ai dreptul sa prescrii pistoale, ca nu acesta e ministerul tau, ca daca ai prescrie pistoale, ai face-o impotriva microbilor, bolilor si mortii, si nu in contra oamenilor pe care ai jurat sa-i slujesti!
“Dar nu este vorba de niciun pistol, e vorba de pilula combinata!” ar spune, neintelegand nimic si acuzandu-ma ca sunt ultra-conservator traditionalist intergist. Adica, catolic care a aderat cu inima si intelectul la “Humanae Vitae” si la Magisteriul roman in general.
“Ei bine, atunci modifica termenii: mama ei vine si iti cere pentru ea o reteta reinnoibila de adrenalina plus tiroxina. Nu sufera de nicio glanda. Ce faci, prescrii ? Este acesta un rationament medical normal ?” iata ce le-as spune.

Dar, cineva zicea ca Dumnezeu, cand vrea sa-i piarda pe oameni, mai intai le suceste mintile. Si bine zicea. Raman la parerea ca obiceiul de a prescrie hormoni cu anii unor persoane care nu sufera de nimic este nu doar rea practica medicala, ci nebunie pur si simplu. Imi pare rau sa o spun, dar MAJORITATEA medicilor din Franta sunt sonati. Si pot dovedi acest lucru cu statistici bazate pe prescriptiile lor.

Este un imens, cum sa spun ? Scandal e putin spus. E o imensa nebunie. Mame nebune isi aduc fiicele pe cale de a innebuni, spre a fi maltratate de medici mai nebuni decat ele, fiindca stiu preabine ca ceea ce li se cere sa prescrie si ceea ce prescriu sunt pistoale. Pistoale cu care pacientele lor maltratate isi ucid sufletele lor, pe ale copiilor lor nenascuti si cu care isi zdrelesc, uneori iremediabil, trupurile. In final, spre profitul killer-ilor ce folosesc boneta alba in chip de cagula. Si nu numai ca nimeni nu opreste nebunia, dar statul o incurajeaza, o sprijina si plateste pentru toate aceste omoruri. Fiindca, in Franta, ochelarii nu sunt rambursati de Casa de Asigurari de Stat. Nici protezele dentare. Nici siropurile de tuse. In schimb, pistoalele sunt rambursate. Scaderea vederii si edentatia, nu par a fi considerate boli, sau, in limbajul asigurarilor, “risc asigurat”, in schimb un fenomen fiziologic precum sarcina trebuie prevenit. Chiorii si stirbii nu-s bolnavi, in schimb femeile sanatoase sunt socotite astfel de organismul care, in mod ironic, se numescte “Assurance Maladie”.

Asist cu o anumita senzatie de neputinta, la ceea ce, in nouvorba, s-ar numi deconstructia normalitatii. Adica, pe romaneste, la scrantirea, grava, a unei lumi. Aceea in care am crescut si m-am format ca medic, aceea in care credeam ca medicul este minsitru al vietii si nu al mortii, aceea in care credeam ca nu persoanele sanatoase au nevoie de tratamente cronice, ci cele bolnave, aceea in care imi inchipuiam ca nu ar fi posibil ca medicamente daunatoare sa fie prescrise pe scara larga unor pacienti la care nu sunt indicate fara ca acest lucru sa fie sanctionat. Aceea in care menirea unui sistem de asigurari era ajutorarea chiorilor, stirbilor si ofticosilor si nu subventionarea avorturilor. Aceea in care unele notiuni precum “viata”, “moarte”, “stare fiziologica”, “boala”, “medicament” sau “medic” aveau un cu totul alt sens decat, iata, l-au dobandit.

Poate ca par patetic, poate ca sunt incercat de deznadejde. Dar am senzatia ca numai bunul Dumnezeu poate trage cortina, intr-un gest care nu poate fi decat salvator, peste o piesa ionesciana, in care nebunia domina, copios, scena. Vino, Doamne: comedia s-a sfarsit!

This entry was posted in morală. Bookmark the permalink.

1 Response to Nebunia contraceptiva

  1. Doru says:

    Stimate D-le Doctor,
    sunteti un adevarat Doctor in fata caruia imi exprim tot respectful meu de preot catholic. Nu am citit o mai buna expunere a credintei catolice referitor la contraceptives scrisa de un Doctor decat cum ati enuntat-o succinct dumneavoastra.
    Dumnezeu sa va ajute intru toate.

    pr. Doru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s